ولایت تخار
This piece was written by Rahil (pseudonym) who lives in Afghanistan in Persian and has been translated to English by us. You can find the English version here.
تخار از جمله بلاد معروف افغانستان بوده، آریایی ها قدیم این ساحه را بنام تخارستان یاد میکردند که شاهان قدیمه آن مدت زیادی در آنجا حکومت کردند. بعدها تحت نام ” تالقان” شهرت خود را کسب کرد ولایت تخار در قسمت شمال افغانستان قرار دارد و مرز مشترک با ولایات بدخشان، پنجشیر، دریای آمو، بغلان و ولایت کندز دارد در شمال این ولایت کشور تاجکستان قرار دارد و از جمله ولایات قطغن زمین یاد میشود.
معدن بزرگ نمک تالقان در منطقه چال این ولایت قرار دارد که در تحقیقات مارکوپولو در قرن سیزدهم میلادی تمام کوه های آن معدن دارد و میتواند تمام دنیا را کفایت کند شیشه نمک نیمه شفاف هم در تالقان زیاد است نمک تالقان خیلی سخت بوده بدون تیشه و کلند استخراج شده نمیتواند از همین لحاظ ساکنان محل آنرا توسط تیشه به شکل کنده سنگ های مکعب مانند می سازند تا بخوبی انتقال داده شود.
در سالهای 1343 باستان شناس معروف فرانسوی در کنار دریای کوکچه نزدیک به دریاب آمو ساحه وسیع را مورد حفریات قرار دادند که بنام “آی خانم” شهرت داشت این شهر با پلان خیلی منظم آباد شده بود و مرکز شاهان مقدونی را نشان میداد که بعد از سکندر کبیر بنا نهاده شده بود.
ظروف سفالی، مجسمه های خورد و بزرگ با شیوه گریکو-بودیک از آن بدست آمده که مسکوکات آن به سالهای 200 قبل از میلاد و ظروف کاشی و مجسمه های آن به صده های بعد از میلاد تعلق میگیرد و سزرمین کهن و باستان را معرفی میکند.
تخار در حصه جنوب کوهستانی بوده، و در شمال دارای اراضی هموار و در حصه درقد به نیزارها و تپه های ساحلی می انجامد.کوه های برف گیر و اراضی مجاور دریای آمو دارای رطوبت و بارنده گی بوده که در موسم بهار اتفاق میافتد نظر به وضع جوی آن تخار دارای اقلیم معتدله کوهستانی و در همواری ها نوع اقلیم سوانا را دارد که زمستان سرد و تابستان نسبتا گرم از همین لحاظ میوه های آن لذیذ، نازک و شیرین میباشد. اکثریت مردم به زراعت، مالداری و باغداری مصروفیت دارند.
در جنوب ولایت تخار کوه های خشکک، در شرق آن شاخه های سلسله کوه های خواجه محمد و کوه های کلفگان قرار داردو عنبر کوه، تاقچه کوه و کوه های چال هم از جمله کوه های معروف آن میباشد.
دریاهای بزرگ آنرا دریای کوکچه، دریای تالقان، دریای فرخار، و دریاچه چال تشکیل میدهد و در حصه رستاق نیز دریاچه خورد وجود دارد.
مردم تخار فرهنگ باستانی آریایی خا را حفظ کرده اند. بزکشی، نیزه زنی، تجلیل از سال نو، اسپ سواری از فعالیت های تفریحی شان میباشد. زنان در بین خانه ها قالین و قاقمه می بافند و در سوزن دوزی نیز مهارت دارند کلاه و گوپیجه های اعلی برای مردان تهیه میکنند.
شهر ” آی خانم” از جمله جاهای تاریخی این ولایت میباشد که در حد اتصال دریای کوکچه و دریای آمو واقع شده است که به 200 سال قبل از میلاد تعلق میگیرد که در حملات چنگیز خان مغول کاملا تخریب گردید ولی با تلاش باستان شناسان آثار زیادی تاریخی و مسکوکات گریکو باختری و گریکو بودیزم را از آن جا بدست آوردندو پیداوار مهم تخار را نمک طعام به مقدار زیاد، قالین، چارمغز، پسته، بادام، خربوزه، گندم، جو و جواری نشکیل میدهد که به منظور صادرات هم از ان استفاده میشود و نمک تمام ولایات افغانستان از همین جا تهیه میشود.
ولسوالی های ولایت تخار:-
- اشکاشم
- بنگی
- بهارک
- تالقان
- چال
- چاه آب
- خواجه بـها الدین
- خواجه غار
- درقد
- دشت قلعه
- رستاق
- فرخار
- کل افغان
- نمک آب
- ورسج
- هزارسموچ
- ینگی قلعه
FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA